Desinformation som Socialdemokrater spred bland arabisktalande.

Mina avslöjande under valet 2018.

Det började 27/8/2018. Hur gick det till?
Måndagen den 27/8 var jag återigen på sjukhuset med mitt barn som några dagar tidigare hade hällt kaffe på sig. Det var smärtsamt att se hans brännskador och återuppleva det hela medan jag höll honom i min famn när bandaget byttes om. Jag var så nära att falla isär men härdade ut. Att jag några timmer senare skulle gräva efter Socialdemokraterna i Sävsjös desinformation på arabiska, fanns inte på kartan!


Strax efter sjukhusbesöket ringde en kompis mig. Hon ville komma förbi för att låna en klänning. Under besöket fick hon ett meddelande via WhatsApp. Hon visade mig meddelandet medan hon fortsatte läsa. Meddelandet var långt, på arabiska och innehöll samma budskap som återfanns på Socialdemokraternas FB-sida i Sävsjö. Det visste jag inget om där och då.


Medan vi satt och läste från den lilla skärmen, plingade mobilen till. Hon fick ett nytt meddelande från samma okända nummer. ”OMG, kan det vara sant att svenskarna vill ta ifrån oss våra barn?” sa hon. Vi båda har barn, så jag förstod hennes oro men försäkrade henne att den var obefogad.


Tillsammans läste vi meddelanden ett par gånger. Innehållet var det samma. Däremot var rubriken en annan, och i slutet av det andra meddelandet uppmanades hon dessutom att sprida texten vidare. "Låt inte meddelandet stanna hos dig, sprid det vidare för att hjälpa andra".


Vi hade sedan en diskussion om valet, barnen och uppväxten i Sverige. När hon gick hem kunde jag inte låta bli att tänka på meddelandet. Jag ville helt enkelt veta mer. Journalisten inom mig tog över och min roll som mamma fick kliva åt sidan. Efter en smärtsam förmiddag på sjukhuset skulle jag behöva krama mitt barn och vila bredvid honom. De stora doser lugnande-medel han fått, började verka. Mitt barn som var inrullad i det vita bandaget, somnade och jag hämtade min dator och satte mig på golvet bredvid hans säng.


Många tankar snurrade i mitt huvud. Jag kände att jag måste gå till botten med allt och börja med att undersöka om det fanns några andra som låg bakom meddelandet. "Tänk om det var något organiserat!"


Jag började googla och söka på nätet. Det kändes hopplöst att försöka hitta det jag sökte, eftersom arabiska är ett av de största språken i världen. Om man googlar ett ord eller en mening så hittar man ett hav. Jag började söka information om det svenska valet på arabiska. Jag hamnade i olika grupper som uppmanade sin publik att rösta eller inte rösta. Privata personer som uttryckte sina åsikter kring valet och partierna. Inget konstigt.


Det var frustrerande att inte hitta något, eftersom meddelandet var så pass väl skrivet. Den/de som skrev det fattade precis vilka frågor som är viktiga för många arabisktande. Den/de spelade skickligt på deras känslor med avsikt att skrämma mottagaren. Jag fortsatte leta och söka.


Efter cirka tre timmar träffade jag rätt. Jag hittade ett liknande meddelande i en FB-grupp med flera hundra följare. Jag ringde min kompis för att stämma av texten med henne. Texten var exakt det samma. Bingo! Meddelandet var tydligt. Avsändaren ville skrämma väljarna till att inte rösta på M eller SD, utan istället lägga sin röst på Socialdemokraterna. Jag bestämde mig här för att jag måste få veta vem den verkliga avsändaren var. "Skulle det kunna vara en politiker eller en organisation som ligger bakom desinfomationen?"


Jag fortsatte söka och till slut fick jag napp. Bland sökresultaten, syntes tydligt den röda rosen och jag hamnade på Socialdemokraterna arabiska FB-sida i Sävsjö. Jag läste inlägget flera gångar, vandrade runt på FB-sidan och hade svårt att ta in det jag hittade. Jag upptäckte att Sävsjö FB-sidan har funnits sedan januari 2018. Personen bakom FB-sidan och budskapet heter Samer Saad Mohialdeen. Han kandiderar till Kommunfullmäktige i Sävsjö för Socialdemokraterna. Hans namn hittade jag på valmyndigheten. Jag skärmdumpade det mesta av FB-sidan. Jag gick igenom flera inlägg om Socialdemokraterna i Sävsjö och deras möten. Jag funderade på vad jag skulle göra med det jag hittat. På ett eller annat sätt måste detta måste komma fram. Varken enskilda politiker eller politiska partier skall syssla med sådana ohederliga metoder för att vinna röster i valet.
Jag tänkte på alla de arabisktalande som inte kan svenska tillräckligt. Jag blev mycket bekymrad. De är beroende av nyhetskällor på arabiska. De förtjänar inte detta. Ingen har rätt att skrämma dem så, spela på deras känslor och rädslor. “Att ta barn ifrån sina föräldrar, att tvinga muslimer kremera sina döda, att skicka tillbaka alla invandrare till sina hemländer!
Jag bestämde mig för att översätta inlägget eftersom det var avgörande för att allmänheten skulle kunna ta del av det jag avslöjat.Klockan 22:27 var jag klar med översättningen. Jag valde jag att publicera avslöjandet tillsammans med skärmdumpar på själva inlägget. Jag avstod från att publicera andra bilder jag hittade på FB-sidan. Det fanns ingen anledning att dela bilder och på så vis hänga ut personer som kanske inte hade något med desinformation att göra.


Samma kväll 27/8 kl. 23:20 skrev jag ett nytt inlägg och uppmanade mina FB-vänner som är aktiva inom S att utreda saken med S-ledningen. Jag hade redan pratat med några via Messenger om det.


“Vilka av mina vänner här är aktiva i Socialdemokraterna? Kolla gärna mitt sista inlägg om den arabiska sidan som rör ert parti. Bekräfta gärna om ni känner till personerna som driver den och om ni känner till den propaganda som sidan sprider.

PS: Inlägget sprids som en löpeld bland arabisktalande”


Strax efter publiceringen började kommentarerna trilla in. Medan vissa var säkra på att inlägget var Fake News, uttryckte andra sin ilska. Ilskan var dels riktad mot S, men även mot mig som person. Mitt mål var att avslöja desiformationen, som ohederliga metod att fiska röster i valet. Att försöka bromsa den skadan som redan hade skett. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag på grund av detta avslöjande själv skulle bli attackerad på det sätt jag blev. Jag är politisk obunden och har inget intresse av att skydda eller skada ett enskilt partis anseende. Som journalist har jag till uppgift att uppmärksamma och lägga fram fakta. De ansvariga måste ställas till svars oavsett partitillhörighet. För mig handlar det varken om M, SD eller S, det handlar om demokrati och om arabisktalande som luras.Tisdagen den 28/8 kl. 21:34, publicerade jag mitt andra avslöjande om en ytterligare en S-kandidat som spred en reviderad version av samma inlägg där han tagit bort religösa uttryck och budskap. Han heter Ibrahim Hashem och kandiderar för Bromölla kommun #21.
Den 29/8 kl. 10:7 skickade jag ett mejl till statsminister Stefan Löfven och tre av hans statssekreterare, Dan Lundqvist Dahlin, Erik Nises och Ingela Nilsson. Jag ville informera dem om desinformation som deras kandidater sprider bland arabisktalande.Jag fortsatte leta och hamnade på många FB-profiler som delat samma inlägg och uppmanade varandra att sprida inlägget vidare. Jag har valt att inte att publicera något om detta, eftersom FB-profilerna tillhör privatpersoner, inte politiker. Efter flera timmar hittade jag ytterligare en politiker som verkade vara inblandad. Klockan var dock 04:18 och jag var för trött för att kunna fortsätta.


Den 29 augusti 12:46 släppte jag mitt tredje avslöjande om S-kandidaten Doa Al Saif som kandiderade till Stenungsund kommun.


Klockan var 06:15 när jag vaknade och fortsatte. Med en stor kopp kaffe satte jag mig framför min tröga dator och jobbade. När jag var säker på att kvinnan jag misstänkte både var inblandad och politiker, samt hittade sidan hon driver, började jag med översättningen. Hon hade publicerat samma desinformation, men hon la dessutom till lite fler lögner.


Till exempel i punkt 3 nedan, om begravningsplatserna, försöker hon skrämma muslimer att de kommer att tvingas kremera eller begrava sina anhöriga enligt "svenska" traditioner och ritualer.

Till punkt 10 som handlade om medborgarskap, la hon till att Nya Moderaterna och Sverigedemokraterna vill dra tillbaka svenska medborgarskap från alla invandrare som kom till Sverige efter 1970. Det är uppenbart att hon försökt spä på skrämselpropagandan ytteligare för att skapa större effekt och rädsla hos väljarna. Hon avslutar med att koppla ihop M och SD med högerextrema partier i Europa, Donald Trump och Ryssland.Klockan 12:56 mailade jag åter igen statsministern och hans statssekreterare Dan Lundqvist Dahlin, Erik Nises och Ingela Nilsson. Nu för att uppmärksamma dem om S-kandidaten och FB- sidan hon driver. Jag ville att de skulle sätta stopp för det.


Den 29/8 kl. 18:54 avslöjade jag den islamiska sidan Shiat Sweden som spridit desinformationen. Sidan har 69000+ följare. 80000+ likes.
Den 3 september kl. 07:36 publicerade jag en video på arabiska för att dementera desinformationen som sprids till arabisktalande väljare. De ansvariga har inte gjort tillräckligt för att reparera skadan som skett. Desinformationen har redan nått många arabisktalande och rädslan kan påverka deras beslut. I skrivande stund har min video fått sammanlagt över 150000 visningar på Twitter och Facebook.


Den 5 september kallade Nya Moderaterna till en pressträff angående desinformationen som spridits på arabiska om dem. De anlitade en konsultfirma, PwC Sverige för att ta reda på mer. Men det enda ytterligare de verkar ha kommit fram till är en koppling till ett Facebook konto från Kuwait.

Den 6 september, efter en lång natts granskande av PwC Sveriges rapport upptäckte jag att den tyvärr har tre faktafel. Klockan 07:00 publicerar jag en video som förklarar de felkatiga spår som Moderaterna och PwC Sverige leds in i.  1. Det första inlägget som postades på öppna sociala medier kom inte från Kuwait-kontot och hade dessutom publiceringstid innan kl. 08:57.

  2. Mohammed Sowyed som enligt spekulationerna kopplades till Sverige på grund av hans efternamn, har egentligen ett vanligt efternamn i Mellanöstern. Ordet Sowyed kan betyda Sverige, men har även en annan betydelse. Ordet Sowyed är en böjning av ordet "Aswad" som betyder "svart" på arabiska. Dessutom verkar personen Mohammed Sowyed finnas på riktigt och är en utgiven författare enligt min granskning.

  3. Islamiska Center i Alingsås var inte heller de första som postade eller spred inlägget från Sverige. Det finns än idag minst tre andra inlägg som är betydligt äldre, med avsändare från Sverige.Det verkar som om att jag bara skrapat lite på ytan. Det finns troligtvis mer och mer grävande väntar!Galaxia Wallin (f.d. Galaxia Elias)


Journalist och grundare av Centrum för jämlikhet och demokratiOBS: Om du är intresserad av att publicera eller använda mina avslöjande och mitt journalistiska arbete var vänlig och kontakta mig och om du vill dela så glöm inte att hänvisa till källan TACK!


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square