Mitt avslöjande kring desinformation under valet 2018

Måndagen den 27/8 var jag återigen på sjukhuset med mitt barn som hade hällt kaffe på sig häromdagen. Det var smärtsamt att se hans brännskador och återuppleva det hela medan bandaget byttes om. Jag var så nära att falla isär men härdade ut och hållit honom i min famn. Att jag skulle sitta några timmer senare och gräva om Socialdemokraternas propaganda på arabiska i Sävsjö fanns inte med på kartan!


Strax efter sjukhusbesöket ringde en kompis mig. Hon ville komma förbi för att låna en klänning. Under besöket fick hon ett meddelande. Hon visade mig meddelandet medan hon fortsatte läsa. Meddelandet var långt, på arabiska och innehöll samma budskap som återfanns på Socialdemokraternas FB-sida i Sävsjö. Det visste jag inget om där och då.


Medan vi satt nästintill varandra och läste från den lilla skärmen, blippade mobilen igen. Hon fick ett nytt meddelande. Meddelanden kom från ett okänt nummer. ”OMG, kan det vara sant att svenskarna vill ta ifrån oss våra barn?” Sa hon. Vi båda har barn, så jag förstod hennes oro men försäkrade henne att den var obefogad.
Vi läste meddelanden tillsammans ett par gångar. Skillnaden fanns i den sista raden på det andra meddelandet. Där uppmanades hon att sprida texten vidare. Vi hade sedan diskussion om valet, barnen och uppväxten i Sverige. När hon gick hem kunde jag inte låta bli att tänka på saken. Jag ville helt enkelt veta. Journalisten inom mig tog över min roll som mamma. Jag behövde egentligen krama mitt barn och vila lite efter en smärtsam förmiddag på sjukhuset. Många tankar snurrade i mitt huvud. Jag kände att jag måste kolla upp det, och om det fanns några andra som ligger bakom. "Tänk om det är något organiserad!"


Jag mindes några formuleringar jag läste på meddelandet och sökte på nätet. I början hamnade jag i flera arabiska sidor och grupper. Jag sökte även om valinformationen på arabiska. Återigen hamnade jag i lite olika grupper som uppmanade sin publik att rösta eller inte rösta. Inget konstigt.


Efter cirka två timmer med att söka och läsa träffade jag rätt. Jag såg ett liknande meddelande i en grupp med flera hundra följare. Jag ringde min kompis för att stämma av texten med henne. Texten var exakt det samma. Bingo!


Jag fortsatte söka tills något intressant inträffade. Bland resultaten jag fick, syntes tydligt den röda rosen. Tankarna började bubbla i mitt huvud. Jag klickade och hamnade på Socialdemokraterna arabiska FB-sida från Sävsjö. Jag läste inlägget flera gångar, vandrade i FB-sidan och funderade om hur jag skulle gå tillväga. Det var en chock, men beslutet hade jag fattat. Jag resonerade att detta måste komma fram. Varken enskilda politiker eller politiska partier skulle syssla med sådana ohederliga metoder oavsett syftet.Jag tänkte på de många arabisktalande som inte kan tillräckligt svenska. Jag blev mycket bekymrad. De är beroende av nyhetskällor på arabiska. De förtjänar inte att behandlas på det förnedrande sättet. Ingen har rätt att odla skräck i dem, leka på deras känslor och farhågor. “Att ta barn ifrån sina föräldrar, att tvinga muslimer kremera sina döda, att skicka tillbaka alla invandrare till sina hemländer!”Sävsjö FB-sidan har funnits sedan januari 2018. Jag skärmdumpade allt. Där läste jag flera inlägg om Socialdemokraterna i Sävsjö och deras möten. Jag bestämde mig att översätta inlägget, annars skulle inte svenskarna hänga med eller förstå vad det hela handlade om!

Klockan 22:27 var jag klar med översättningen dock, inte grävandet. Jag valde jag att publicera avslöjandet tillsammans med bilder på själva inlägget. Jag avstod från att publicera andra bilder som jag hittade på FB-sidan. Eftersom jag inte ville hänga ut någon från de andra på bilderna. De kanske inte hade något med saken att göra, förutom politikern som stod bakom sidan.


Samma kväll 27/8 kl. 23:20 skrev jag ett nytt inlägg och uppmanade min FB-vänner som är aktiva inom S att utreda saken med ledningen. Jag hade redan pratat med några via Messenger om det.


“Vilka av mina vänner här är aktiva i Socialdemokraterna? Kolla gärna mitt sista inlägg om den arabiska sidan som rör ert parti. Bekräfta gärna om ni känner till personerna som driver den och om ni känner till den propaganda som sidan sprider.

PS: Inlägget sprids som löpeld bland arabisktalande”


Strax efter publiceringen började kommentarerna trilla ner. Medan vissa var säkra på att inlägget var Fake News, uttryckte andra sin ilska och chock. Mitt mål var att avslöja de ohederliga metoder som används under valrörelsen. Att försöka bromsa den skadan som redan har skett. Jag är politisk obunden och har inget intresse av att skydda eller skada politikernas anseende. Som journalist har jag till uppgift att uppmärksamma och lägga fram fakta. De ansvariga skulle ställas till svars oavsett partiets tillhörighet.

Tisdagen den 28/8 kl. 21:34, publicerade jag mitt fortsatta gräv om en annan S-kandidat som spred en del av samma propaganda. Han hette, Ibrahim Hashem och kandiderar för Bromölla kommun #21
Den 29/8 kl. 10:7 skickade jag ett till statsminister Stefan Löfven och tre av hans statssekreterare Dan Lundqvist Dahlin, Erik Nises och Ingela Nilsson. Jag ville uppmärksamma dem om desinformation som deras kandidater sprider bland arabisktalande.


Jag hamnade på många FB profiler som delat samma inlägg och uppmanade varandra att sprida vidare. Jag låtit bli att publicera något om det för att FB-profilerna tillhörde privatpersoner, inte politiker. Efter flera timmer grävning hittade jag något som verkade allvarligt. En ytterligare politiker verkade vara inblandad. Jag var inte så säker. Det var några like hit och dit. KL var 04:18 och jag var trött för att kunna fortsätta.


Den 29 augusti 12:46 släppte jag mitt tredje avslöjande om S-kandidaten Doa Al Saif. kl. var 06:15 när jag vaknade och direkt fortsatte jag med grävningen. Med en stor kopp kaffe satte jag mig framför min tröga dator och jobbade. När jag var säker att kvinnan jag misstänkte hennes inblandning var politiker, och hittade sidan hon driver. Började jag med översättningen. Hon hade publicerat samma omdebatterade inlägg och la till lite mer. Till exempel i punkt 3, om begravningsplatserna, försökte hon odla skräck att man kommer att bli tvungen att begrava eller kremera sina anhöriga enligt "svenska" traditioner och ritualer.
Hon la till punkt 10 som handlade om medborgarskap, att Nya Moderaterna och Sverigedemokraterna vill dra tillbaka svenska medborgarskap från alla invandrare som kom till Sverige efter 1970. Hon försökte tydligen krydda till skrämselpropagandan för att den skulle få större effekt och skapa mer rädsla hos väljarna. Sedan, vid slutet knöt hon ihop M och SD med högerextrema partier i Europa, Donald Trump och Ryssland.KL 12:56 mailade jag återigen till statsministern och hans statssekreterare Dan Lundqvist Dahlin, Erik Nises och Ingela Nilsson för att uppmärksamma dem IGEN om S-kandidaten och FB sidan hon driver. Jag ville att de skulle sätta stopp för det.

Den 29/8 kl. 18:54 publicerade jag om en islamisk sida som sprider samma meddelande som smutskastar M och SD. Sida har 69000+ följare

Den 3 september kl. 07:36 kom jag ut med en video på arabiska för att dementera uppgifterna som sprids till arabisktalande väljare. De ansvariga har inte gjort tillräckligt för att reparera skadan som redan skett. Desinformation har redan nått många arabisktalande, och rädslan kan påverka deras beslut. I skrivstunden har klippet fått sammanlagt över 150,000 visningar på Twitter och Facebook.

Den 5 september kallade Nya Moderaterna för en pressträff angående uppgifterna som sprids på arabiska om dem. För att reda ut det hyrs in en konsultfirma PwC Sverige för att gå till botten med det. Sammanfattningsvis verkade PwC luta sig mot att det var ett Facebook konto från Kuwait ligger bakom.


Den 6 september och efter en lång natt granskande av vad PwC Sverige rapport upptäcker jag att de tyvärr har tre faktafel. Klockan 07:00 publicerar jag en video som förklarar de fel spår som Moderaterna och PwC Sverige leds in i.  1. Första inlägget som postades på öppna sociala medier kom inte från Kuwait konto och det hade publiceringstid innan kl. 08:57.

  2. Mohammed Sowyed som enligt spekulationerna kopplades till Sverige på grund av hans efternamn, (Sowyed) har egentligen ett vanligt efternamn i Mellanöstern. Ordet Sowyed en annan betydelse än Sverige. Ordet Sowyed en böjning av ordet "Aswad" som betyder "svart" på arabiska. Dessutom personen Mohammed Sowyed verkar finnas på riktigt och är en utgiven författare enligt min granskning.

  3. Islamiska Center i Alingsås var inte de första som postade eller spred inlägget från Sverige. Det finns än idag minst tre andra inlägg som är betydligt äldre än så med avsändare från Sverige.

Jag har nu bara skrapat lite på ytan, det verkar som om det finns mycket mer under ytan. Därför, mer gräv väntas!!


Galaxia Wallin

Journalist och grundare för Centrum för jämlikhet och demokratiSenaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square