Förminska inte vår förmåga att bestämma själva!

När jag tittade på UG:s granskning om mediahanteringen av Fredrik Virtanen, förstod jag inte riktigt varför Emmy Lilliehorn nämndes i reportaget. Jag förstod inte heller om UG hyllade Emmys Facebook-inlägg eller kritiserade det. ”Vi råder er att vara försiktiga. Tacka inte ja till intervjuer innan ni vet vad intervjun går ut på eller vad vinkeln är”.

Att inlägget framgick i programmet var helt enkelt irrelevant och hade inget att göra med hur media hanterade Virtanens fall.Det är friskt att granska mediernas arbetsmetoder, Det är viktigt att synliggöra hur kända profiler kan påverka mediernas beslut. Media ska inte frångå yrkesetiken och jaga efter flashiga berättelser som kan sälja fler lösnummer.

Därför tycker jag att UG:s tanke bakom granskningen var god. Media som har enormt makt ska granskas. Det är en viktig del av en fungerade demokrati.

Dock, just i detta avsnitt hade UG tydligen missat rannsaka sig själva och hade svårt att se sina egna misstag. Till exempel var Lina Makbouls sätt att prata med Cissi Wallin märkligt. Det liknade ett polisförhör mer än en intervju. Det kunde man se tydligt om man tittade på hela intervjun som Cissi Walin filmade och själv la ut på sociala medier.

Mera, Lina Makbouls fråga till Cissi Walin, om hon hade tänkt på Fredrik Virtanens familj och barn innan hon gick ut med hans namn. Denna fråga skulle istället ställas till media som valt att hänga ut Virtanen och publicera hans bilder på löpsedlar och likställa honom med våldtäktsmän.

Media ska aldrig leka domare. De får varken misskreditera det möjliga brottsoffret, eller hänga ut någon som inte har blivit dömd som förövare.

Efter Lina Makbouls och Henrik Bergstens replik artikeln som flera representanter av #MeToo upprop skrivit under blev det tydligt för mig att de var kritiska till Emmy Lillehorns Facebookinlägg.

De skuldbelägger Lilliehorn och beskriver henne som en ledande aktör som aktivt motarbetat granskningen. ”Arbetet har försvårats av att ledande aktörer inom #metoo-rörelsen aktivt motarbetat granskningen, samordnaren Emmy Lilliehorn försöker nu friskriva sig från det egna ansvaret”.

För er kännedom så är Lilliehorn en av gruppens samordnare men hon bestämmer inte över metoo-uppropen som UG menar. Hon är inte ”The boss” och vi är inte de förtryckta anställda som lyder under henne. 

Det är sant att Lilliehorn skrev i samordningsgruppen att vi får vara försiktiga ifall vi blir kontaktade av UG och att vi skulle förstå vad intervjun går ut på. Men vad är problemet med detta? Jag tycker det var ett vettigt råd, särskild när vi ser hur media hanterar frågorna kring #MeToo. Var det inte just det som UG försökte bevisa innan de själva föll i samma grop?

Personligen som initiativtagare till uppropet #UnderYtan kan jag säga att Lilliehorns råd varken skrämde bort mig eller hade påverkat mitt beslut om mitt deltagande i UG. Sanning är att jag aldrig blivit kontaktad. Jag vet också att flera andra upprop inte blivit kontaktade heller.

Nu får UG berätta vilka var dessa personer som de hade velat prata med, men de tackade nej på grund av Emmys inlägg? Dags att lägga alla korten på bordet.  

Samordningsgruppen består av ca 200 MeToo- upprops representanter och administratörer. Vi är självständiga individer som har egna åsikter, kan tänka fritt och fatta våra egna beslut. Sedan jag blev inbjuden till gruppen har ingen från gruppens administratörer försökt påverka hur jag arbetar med #UnderYtan. Ingen la sig i vem jag kontaktar och vilka ämnen skulle jag skriva om och vad jag diskuterar med #UnderYtans grupp.

Det var osunt av UG att skuldbelägga Emmy Lilliehorn och hävda att hon spred rädsla bland oss så att vi skulle hålla oss undan. Det är en orimlig anklagelse mot henne och förminskning av vår förmåga att bestämma själva som självständiga individer.

Däremot vill jag bekräfta att Emmy Lilliehorn försöker påverka. Men inte oss som är representanter till MeToo-uppropen. Utan hon vill tillsammans med oss påverka ett allvarligt samhällets problem. Vi tillsammans vill verka för ett tryggare samhälle fritt från hederskultur, sexuella trakasserier och all slags våld och övergrep.

Slutligen vill jag säga att det är inget fel med att media blir granskad. Frågan är, vem kommer att granska UG och veta om de var opartiska i sin granskning?


Galaxia Wallin Initiativtagare till #UnderYtan och grundare för Centrum för Jämlikhet och demokrati

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square